BOTOX Ρυτίδες Έκφρασης Θεραπεία

Το Botox (βοτουλινική τοξίνη τύπου Α) είναι μια επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη μυϊκή λειτουργία στο επίπεδο της νευρομυϊκής σύναψης.

Αναστέλλοντας τη σύσπαση των μυών, το δέρμα της περιοχής χαλαρώνει, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων, ενώ έχει το χρόνο να επιδιορθωθεί, ώστε να μαλακώνουν και να βελτιώνονται και οι βαθύτερες.

Απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτου ηλικίας, σε μια περίοδο της ζωής τους, κατά την οποία εμφανίζονται οι ρυτίδες έκφρασης.

Το Botox εφαρμόζεται κλασικά στους μυς του μεσοφρύου (ανάμεσα στα φρύδια), στους μυς του μετώπου και στο έξω πλάγιο των ματιών – “πόδι της χήνας”. Στις θέσεις αυτές η θεραπεία διορθώνει τις οριζόντιες, λοξές και κάθετες ρυτίδες του μεσοφρύου, τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου και τις εγκάρσιες και λοξές ρυτίδες στα πλάγια των ματιών.

Επιπλέον, με την επιλεκτική δράση στους μυς, βελτιώνουμε τη θέση των φρυδιών και ανανεώνουμε συνολικά το άνω τριτημόριο του προσώπου.

Εκτός των προαναφερθέντων κλασικών θέσεων, το μπότοξ χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως είναι:

 • οι κάθετες ρυτίδες “του καπνιστή”, στο άνω και το κάτω χείλος
 • η πτώση των γωνιών του στόματος
 • οι ρυτιδώσεις στο πηγούνι
 • οι “χορδές” στο λαιμό
 • οι ρυτίδες στα πλάγια της μύτης
 • η υπερτροφία του σφιγκτήρα στα κάτω βλέφαρα
 • η υπερβολική εμφάνιση των ούλων της άνω γνάθου κατά το χαμόγελο
 • η υπερτροφία των μασητήρων μυών
 • η υπεριδρωσία στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα
 • οι νευραλγίες και οι ημικρανίες
 • οι επώδυνες ουλές

Το αποτέλεσμα της θεραπείας γίνεται ορατό μετά από 2-3 ημέρες και μεγιστοποιείται τις επόμενες 2 εβδομάδες. Η διάρκεια του αποτελέσματος έχει σημαντική διακύμανση από άτομο σε άτομο και είναι από 4 έως 5 μήνες. Φαίνεται ότι η τακτική επανάληψη της θεραπείας, αυξάνει τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Το Botox είναι μια θεραπεία απόλυτα ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει κανείς Botox;

Εάν αρχίσουμε τη χρήση του Botox έγκαιρα, πριν αρχίσουν να σχηματίζονται οι ρυτίδες, πετυχαίνουμε την ιδανική πρόληψη και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ηλικία των 25-30 είναι μια καλή χρονική περίοδος για να ξεκινήσουμε το Botox.

Είναι δημοφιλής η θεραπεία;

Είναι η συχνότερη μη επεμβατική θεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2015 στην Αμερική πραγματοποιήθηκαν περίπου 7 εκατομμύρια θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α.

Τι είναι το Baby Botox ή Actors Botox;

Χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που είναι επιθυμητή η διατήρηση σε μεγαλύτερο βαθμό των κινήσεων του προσώπου (π.χ. ηθοποιοί).

Πώς δρα το μπότοξ;

Το Botox ηρεμεί, χαλαρώνει συγκεκριμένους μυς του προσώπου, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται οι λεπτές ρυτίδες και να βελτιώνονται οι βαθύτερες.

Ποιες ρυτίδες αντιμετωπίζονται;

Οι πιο συνηθισμένες ρυτίδες οι οποίες αντιμετωπίζονται είναι:

 • οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια – “πόδι της χήνας”
 • οι ρυτίδες στο μέτωπο
 • οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια
 • οι κάθετες ρυτίδες στο στόμα και κυρίως στο άνω χείλος – ”ρυτίδες του καπνιστή”

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά;

Στην κοσμητική ιατρική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990. Έχει ωστόσο χρησιμοποιηθεί πολλά χρόνια νωρίτερα από άλλες ιατρικές ειδικότητες, για την αντιμετώπιση διαφόρων σπαστικών καταστάσεων, όπως είναι το ραιβόκρανο, ο βλεφαρόσπασμος, ο στραβισμός κ.α.

Είναι η θεραπεία αυτή κατάλληλη για μένα;

Η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη για γυναίκες και άνδρες που προβληματίζονται με τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, τις ρυτίδες στο μέτωπο καθώς και τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια και θέλουν να δείχνουν πιο νέοι και πιο ξεκούραστοι.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Μετά τη θεραπεία μπορούμε να κυκλοφορήσουμε άμεσα. Θα πρέπει όμως, για τις επόμενες 3-4 ώρες, να αποφύγουμε το μασάζ στην περιοχή των ματιών και να παραμείνουμε σε όρθια ή καθιστή θέση. Επίσης καλό είναι, το πρώτο 24ωρο, να αποφύγουμε την έντονη σωματική άσκηση.

Φοβάμαι μήπως αλλάξει η έκφρασή μου ή παραμορφωθώ!

Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για κάτι τέτοιο. Ο Πλαστικός Χειρουργός έχει άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου και την κατάλληλη εκπαίδευση.

Πως θα δείχνω μετά τη θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία δείχνουμε ανανεωμένοι, πιο ξεκούραστοι και με καλύτερη ποιότητα δέρματος.

Υπάρχει πρόληψη των ρυτίδων με μπότοξ;

Φυσικά! Αυτό το πετυχαίνουμε κάνοντας μπότοξ πριν σχηματιστούν οι ρυτίδες.

Με ποια άλλη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί;

Το Botox μπορεί να συνδυαστεί με ένα μεγάλο αριθμό θεραπειών, όπως η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι, οι μεσοθεραπείες, τα υαλουρονικά, η αυτόλογη θεραπεία PRP, τα νήματα αλλά και να συμπληρώσει το αποτέλεσμα μιας βλεφαροπλαστικής ή ενός lifting προσώπου.

Μπορεί το Botox να αντικαταστήσει τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις;

Το μπότοξ ενεργεί διαφορετικά και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα  και οι αισθητικές επεμβάσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μπότοξ.

Πως γίνεται η θεραπεία Botox;

Αφού εξετάσουμε προσεκτικά την ανατομία του προσώπου σας και τις ιδιαιτερότητές της, προετοιμάζουμε το δέρμα και εγχύουμε το Botox επιλεκτικά στους μυς της περιοχής. Η έγχυση γίνεται διαμέσου πολύ μικρής βελόνας για να ελαχιστοποιήσουμε την ενόχληση. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Πώς είναι το πρόσωπό μου αμέσως μετά τη θεραπεία;

Πολύ μικρές κοκκινίλες μπορεί να υπάρχουν στα σημεία εισόδου της βελόνας. Αυτές υποχωρούν άμεσα και μπορούμε να κυκλοφορήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί προσωρινά μικρή εκχύμωση, η οποία καλύπτεται με make up.

Είναι ασφαλής η θεραπεία;

Η θεραπεία Botox είναι απόλυτα ασφαλής. Το μπότοξ έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ρυτίδων σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει χρησιμοποιηθεί από άλλες ειδικότητες της ιατρικής για την αντιμετώπιση σπαστικών καταστάσεων, σε πολύ μεγαλύτερες δοσολογίες από αυτές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Υπάρχουν πολλές μελέτες, που αποδεικνύουν την ασφάλεια αυτής της θεραπείας.

Πόσο διαρκεί η δράση του μπότοξ;

Η διάρκειά του είναι 4-5 μήνες.

Τι ποσοστό βελτίωσης των ρυτίδων να περιμένω;

Εάν οι αρχικές ρυτίδες είναι λεπτές, θα πρέπει να περιμένουμε 100% εξάλειψη αυτών.

Τι γίνεται μετά από συνεχόμενες θεραπείες με Botox;

Όταν χρησιμοποιούμε για αρκετό καιρό το μπότοξ, μπορεί να δούμε μείωση του βάθους και του μήκους των ρυτίδων μας. Επιπλέον, η τακτική θεραπεία μπότοξ φαίνεται ότι αυξάνει τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα ή επιπλοκές μετά τη θεραπεία με Botox;

Γενικά μικρές κοκκινίλες, οιδήματα ή εγχυμώσεις μπορεί να εμφανιστούν. Ειδικότερα μετά από θεραπεία στο άνω πρόσωπο, προβλήματα αποτελούν οι ασυμμετρίες των φρυδιών, η βλεφαρόπτωση και η πτώση των φρυδιών, ενώ στο κάτω πρόσωπο και το λαιμό οι ασυμμετρίες περιστοματικά, η πτώση του κάτω χείλους, και η δυσκολία ομιλίας ή κατάποσης. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιπλοκές αυτές είναι γενικά σπάνιες όταν το Botox γίνεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό.

Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω Botox;

Δεν υπάρχουν μελέτες για τις εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γυναίκες. Συνεπώς, δε θα πρέπει να γίνεται Botox σε αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες;

Το Botox είναι από τις καλύτερες και αναντικατάστατες θεραπείες, όσον αφορά την θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης στο άνω τριτημόριο του προσώπου. Συχνά όμως συνδυάζεται με άλλες θεραπείες για την ολοκλήρωση της ανανέωσης της περιοχής, όπως είναι τα υαλουρονικά, η δερμοαπόξεση με διαμάντι, το fractional laser και η αυτόλογη θεραπεία πλάσματος PRP.

Σε τι διαφέρει το Botox από τα υαλουρονικά;

Το Botox αντιμετωπίζει τις ρυτίδες, χαλαρώνοντας τους υποκείμενους μυς. Τα υαλουρονικά γεμίζουν τις ρυτίδες και δεν έχουν καμία δράση στους υποκείμενους μυς. Πολύ συχνά οι δύο αυτές θεραπείες συνδυάζονται.

Το Botox χρησιμοποιείται μόνο για να αντιμετωπίσουμε τις ρυτίδες του προσώπου;

Το Botox χρησιμοποιείται επίσης:

 • σε υπεριδρωσία στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα
 • σε νευραλγίες και ημικρανίες
 • σε υπερτροφία των μασητήρων μυών
 • σε επώδυνες ουλές

Botox για υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες ιδρώτα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονη υγρασία που επηρεάζει τις καθημερινές ασχολίες μας. Οι πιο συχνές περιοχές οι οποίες θεραπεύονται είναι οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα.

Botox για χρόνια ημικρανία

Ασθενείς που έχουν πονοκέφαλο τουλάχιστον 15 ημέρες κάθε μήνα, για πάνω από 4 ώρες την κάθε φορά, μπορούν να βοηθηθούν με Botox. Το Botox εγχέεται σε συγκεκριμένους σημεία – trigger points της κεφαλής και του τραχήλου.

Botox για υπερτροφία των μασητήρων μυών

Πολλοί άνδρες παρουσιάζουν υπερτροφία στους μασητήρες μυς. Οι μασητήρες είναι οι μυς ο οποίοι φαίνονται να συσπώνται στα αριστερά και δεξιά του προσώπου, όταν κλείσουμε το στόμα μας με δύναμη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με Botox και να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Botox για επώδυνες ουλές

Ουλές όπως τα χηλοειδή, οι υπερτροφικές ουλές ή ακόμα και οι φυσιολογικές ουλές, μπορεί να εμφανίσουν ευαισθησία και πόνο. Στις επίμονες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Botox με καλά αποτελέσματα.

Πριν & Μετά

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Εικόνα 4