Θηλώματα

Τα θηλώματα ή ακροχορδόνες είναι μικρές, καφέχροες ή σαρκόχροες, ωοειδείς, καλοήθεις ποσεκβολές που συνδέονται με το δέρμα με ένα βραχύ, στενό ή ευρύ, μίσχο.

Εμφανίζονται συνήθως σε άτομα άνω των 30 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Εντοπίζονται συνηθέστερα στις μασχάλες και τον τράχηλο – λαιμό, ενώ συχνές θέσεις είναι και τα βλέφαρα, η πτυχή κάτω από το μαστό και η βουβωνική χώρα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο συνολικός αριθμός των βλαβών είναι μικρός. Σε λιγότερους ασθενείς οι βλάβες είναι πολυάριθμες.

Η παθογένεια των θηλωμάτων δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες:

  • Υποστηρίζεται ότι ο χρόνιος ερεθισμός του δέρματος και η τριβή μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στη δημιουργία των θηλωμάτων, θεωρία που δικαιολογεί την αυξημένη επίπτωση των βλαβών αυτών σε άτομα με αυξημένο βάρος και μεγαλύτερη επιφάνεια πτυχών.
  • Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι οφείλονται στη γήρανση του δέρματος και τη διαταραχή στην ελαστικότητά του.
  • Ορμονικοί παράγοντες φαίνεται να έχουν κάποιο ρόλο, καθώς οι βλάβες παρουσιάζονται συχνά μετά από εγκυμοσύνη ή σε περιπτώσεις ακρομεγαλίας.
  • Άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι τα πολλαπλά θηλώματα σχετίζονται με διαταραχές του μεταβολισμού και την ινσουλινοαντοχή και ότι τα άτομα με παρουσία πολλαπλών βλαβών παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη μη ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδους διαβήτη. Σε μια μελέτη του 2016 τα θηλώματα σχετίστηκαν με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα.
  • Η κληρονομικότητα δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, ωστόσο έχει αναφερθεί οικογενής προδιάθεση στις περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό βλαβών.
  • Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλονται στους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Αυτό δεν έχει αποδειχτεί. Οι ογκογόνοι ιοί HPV προκαλούν κατά κύριο λόγο τις κοινές μυρμηκιές, τις ομαλές μυρμηκιές και τα οξυτενή κονδυλώματα.

Συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Οι ασθενείς συχνά ενοχλούνται από τις βλάβες όταν φορούν κοσμήματα ή συγκεκριμένα ενδύματα. Ο τραυματισμός, η συστροφή, η αφαίρεση ή η θρόμβωση των βλαβών τις καθιστά επώδυνες.

Τα θηλώματα αντιμετωπίζονται για αισθητικούς λόγους με laser CO2 με άριστα αποτελέσματα.