Αφαίρεση Ελιών – Σπίλων

Αφαίρεση Ελιών.

Οι σπίλοι είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος οι οποίοι αποτελούνται από σπιλοκύτταρα, ένα είδος κυττάρων που προέρχονται από τα μελανινοκύτταρα.

Οι σπίλοι είναι εξίσου συχνοί και στα δύο φύλα. Οι συγγενείς σπίλοι είναι παρόντες ήδη από τη γέννηση του ατόμου ή αναπτύσσονται κατά τη βρεφική ηλικία. Οι επίκτητοι σπίλοι εμφανίζονται κατά την εφηβεία, ενώ ελάχιστοι αναπτύσσονται μετά την ηλικία των 30 ετών. Οι περισσότεροι ενήλικοι φέρουν μεταξύ 12 και 20 σπίλων.

Κατά την εφηβεία ή την κύηση, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του μεγέθους και της μελάγχρωσης των σπίλων. Συνήθως είναι ασυμπτωματικοί αν και μερικές φορές ερεθίζονται από ενδύματα ή εξωτερικούς τραυματισμούς.

Με βάση την εντόπιση και την ιστολογική τους εικόνα οι συχνότερες κατηγορίες σπίλων είναι: οι συνδεσμικοί σπίλοι, οι μικτοί σπίλοι, οι χοριακοί σπίλοι, οι κυανοί σπίλοι, ο σπιλοκυτταρικός σπίλος, ο σπίλος της Spitz, ο σπίλος του Sutton, το φαινόμενο του υποτροπιάζοντος σπίλου, οι συγγενείς μελανινοκυτταρικοί σπίλοι και ο σπίλος του Becker.

Οι μελαγχρωματικοί σπίλοι στην πλειονότητά τους είναι βλάβες που διατρέχουν μια καλοήθη πορεία κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Σπίλοι οι οποίοι εμφανίζουν κλινικά ατυπία (διάμετρος ≥5mm, ποικιλοχρωμία, ασυμμετρία, ασάφεια ορίων) θεωρούνται ύποπτοι και πρέπει να διερευνώνται με χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση.

Είναι σημαντική η εκπαίδευσή μας από τον ειδικό ιατρό για αυτοεξέταση του δέρματός μας, ανά μηνιαία διαστήματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι περισσότεροι σπίλοι μας, μοιάζουν μορφολογικά μεταξύ τους, δηλαδή παρουσιάζουν μικρή ποικιλομορφία.

Κατά την αυτοεξέταση πρέπει να αναζητάμε ασυμμετρία, ασαφή και ακανόνιστα όρια, χρωματικές αλλαγές, πολυχρωμία ή αύξηση της διαμέτρου των σπίλων μας. Εάν διαπιστώσουμε κάποιο εύρημα από τα προαναφερθέντα, καθώς και αν εμφανίσουμε ευαισθησία ή κνησμό, πρέπει να καταφεύγουμε στον ειδικό ιατρό.

Θα πρέπει να αυτοεξετάζουμε όλη την επιφάνεια του δέρματος, ακόμα και τις πιο δύσκολα ορατές περιοχές όπως είναι η οπίσθια επιφάνεια του σώματος, το τριχωτό της κεφαλής, τα πέλματα, οι μασχάλες και οι βουβωνικές πτυχές. Πρέπει να έχουμε την άνεση να επισκεφτούμε τον ιατρό μας αν διαπιστώσουμε αλλαγή της εικόνας σε κάποιο σπίλο του σώματός μας, αν εμφανίσουμε κάποια βλάβη ή αν έχουμε κάποια απορία.

Εξίσου σημαντική είναι και η αυτοπροστασία μας με τη σωστή χρήση των κατάλληλων αντηλιακών κρεμών όλες τις εποχές του χρόνου, τη χρήση προστατευτικού ρουχισμού, την προσεκτική και για μικρή χρονική διάρκεια έκθεσή μας στον ήλιο (επικίνδυνη ζώνη 12:00-16:00), καθώς και την επίσκεψή μας στον κατάλληλο ιατρό, προκειμένου να γίνει χαρτογράφηση των σπίλων μας για καλύτερη παρακολούθηση.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύεται όταν διαπιστώσουμε μια “ύποπτη” αλλαγή σε μια δερματική βλάβη. Δεν θα πρέπει να καθυστερήσουμε καθόλου να αναζητήσουμε τη γνώμη του ειδικού.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν!