Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική. Τα “πεταχτά αυτιά” ή αφεστώτα ώτα, είναι μια σχετικά συχνή ανατομική δυσμορφία. Ταλαιπωρεί ψυχολογικά και επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου.

Με την ωτοπλαστική διορθώνεται:

  • το σχήμα
  • το μέγεθος
  • η θέση των αυτιών

Έτσι, τα αυτιά επανέρχονται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 5 ετών, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πτερυγίου του ωτός, και πριν ενταχθεί το παιδί στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου, ώστε να αποφύγουμε ψυχολογικό στρες κατά τη συναναστροφή του με τα άλλα παιδιά. Εντούτοις, αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί κατά την προσχολική περίοδο, μπορεί αυτό να γίνει οποτεδήποτε αργότερα.

Για τη διόρθωση του προβλήματος, εφαρμόζεται συνδυασμός τεχνικών (κλασσικές και νεώτερες) ανάλογα με την περίπτωση.

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και άμεσα ορατά.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι αναισθησία χρειάζεται?

Η επέμβαση πραγματοποιείται στα μεν μικρά παιδιά με τοπική αναισθησία και μέθη, στα δε μεγαλύτερα, πιο συνεργάσιμα παιδιά και στους ενήλικες, με τοπική αναισθησία.

Θα φαίνονται σημάδια;

Οι τομές “κρύβονται” πίσω από τα αυτιά και συνεπώς είναι δυσδιάκριτες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, λόγω υπεραντίδρασης του οργανισμού κατά τη επούλωση, μπορεί να παρουσιαστεί υπερτροφία ή χηλοειδές και χρειάζονται επιπλέον θεραπευτικά μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση.

Μετά την επέμβαση;

Τοποθετείται ελαστική επίδεση που παραμένει για ένα έως δύο 24ωρα. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ελαστική κορδέλα για να προστατέψει την πλαστική, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβετε.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να έχουμε κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεση των ρούχων.

Προσοχή επίσης χρειάζεται κατά τη χρήση γυαλιών, ώστε αυτά να μην ακουμπάνε στη χειρουργημένη περιοχή, ιδιαίτερα την 1η εβδομάδα.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Μετά από την επέμβαση της ωτοπλαστικής, μπορεί κανείς να επιστρέψει σε ήπιες καθημερινές δραστηριότητες, μετά από 2 έως 3 ημέρες.

Πριν & Μετά

Ωτοπλαστική