Σημάδια Ακμής
Τι είναι τα σημάδια ακμής;
Τα σημάδια ακμής είναι το τελικό αποτέλεσμα της φλεγμονής του ακνεϊκού δέρματος.
Όταν ένας πόρος ή τριχοθυλάκιο γεμίσει με σμήγμα, με νεκρά κύτταρα και με βακτηρίδια, προκαλείται μια τοπική φλεγμονώδης αντίδραση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και κατάλληλα, οδηγεί σε ρήξη του τοιχώματος του πόρου.
Όσο ποιο επιφανειακή είναι η ρήξη, τόσο ηπιότερα και τα συμπτώματα. Στις ρήξεις στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, οι βλάβες που προκαλούνται είναι εντονότερες και ο κίνδυνος εμφάνισης ουλών ακμής μεγαλύτερος.
Τα σημάδια ακμής εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος. Λιγότερο συχνά τα συναντάμε και στους γλουτούς.
Ποιοί είναι οι τύποι των ουλών ακμής;
Τα σημάδια ακμής μπορεί να είναι είτε ατροφικού τύπου, από απώλεια ιστού, είτε υπερτροφικού τύπου, λόγω εναπόθεσης ιστού κατά τη διαδικάσία της επούλωσης.
Οι ατροφικού τύπου ουλές ακμής είναι οι συχνότερες και διακρίνονται σε τρεις υποκατηγορίες:
- icepick – στενές και εμβυθισμένες
- rolling – κυματοειδείς
- boxcar – ευρείες και εμβυθισμένες
Οι υπερτροφικές ουλές ακμής προκαλούνται από την υπερπαραγωγή συνδετικού ιστού. Ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να επουλώση την περιοχή, παράγει έντονα κολλαγόνο, το οποίο συσσωρεύεται διαταράσσοντας τη δομή του δέρματος και δημιουργεί τις υπερτροφικές αυτές ουλές, ακόμα και χηλοειδή.
Πως δημιουργούνται τα σημάδια ακμής;
Ο βασικός παράγοντας για τη δημιουργία των ουλών ακμής είναι η φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ουλών ακμής.
Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα για τα σημάδια ακμής;
Η έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπιση αποτελεί το βασικό μέτρο πρόληψης των ουλών ακμής. Η αποφυγή πίεσης των μαύρων ή λευκών στιγμάτων επίσης βοηθά, καθώς η άσκηση πίεσης στους φαγέσωρες μπορεί να στείλει νεκρά κύτταρα, έλαια και βακτηρίδια σε βαθύτερα τμήματα της επιδερμίδας, ενισχύοντας τη φλεγμονή και τη δημιουργία μεγάλων ουλών ακμής. Ακόμα όμως και με την πρόληψη, οι ουλές ακμής σε πολλές περιπτώσεις είναι αναπόφευκτες.
Ποιά είναι η θεραπεία των ουλών ακμής;
Η θεραπεία των ουλών ακμής αποτέλει ένα δύσκολο πρόβλημα.
Οι θεραπευτικές επιλογές για τις ουλές ακμής περιλαμβάνουν:
- τη χειρουργική διόρθωση: στις εμβυθισμένες και ευρείες ουλές είναι δυνατή η αφαίρεσή τους, με αποτέλεσμα μια καλύτερη αισθητικά ουλή, που έχει την εικόνα λεπτής γραμμής.
- το fractional CO2 laser: με το ειδικό αυτό laser γίνεται επιλεκτική σάρωση της επιφάνειας του δέρματος που θέλουμε να διορθώσουμε, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με τη μέθοδο αυτή οδηγεί σε ανάπλαση του δέρματος χωρίς ιδιαίτερους ερεθισμούς και με σύντομο χρόνο αποθεραπείας. Ένας μέσος όρος συνεδριών είναι 3 έως 5, με μεσοδιάστημα περίπου 1 μήνα.
- την αυτόλογη μεσοθεραπεία πλάσματος (PRP): αξιοποιεί τους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το ίδιο μας το αίμα, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνων και ελαστικών ινών στο δέρμα και αυξάνοντας τη νεοαγγειογέννεση στους ιστούς.
- τη μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι: στοχεύει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, λειαίνοντας την υφή του δέρματος και μειώνοντας το βάθος των ουλών ακμής. Τα σημάδια από ακμή βελτιώνονται σιγά σιγά έπειτα από επαναλαμβανόμενες θεραπείες.
- το υαλουρονικό οξύ: γεμίζει τις ουλές και διορθώνει την ανομοιογένεια του δέρματος. Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με τη μέθοδο αυτή είναι αρκετά γρήγορη και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη από την ώρα της εφαρμογής.