Κύστη Κόκκυγος Αφαίρεση

Κύστη Κόκκυγος Αφαίρεση. Πρόκειται για συχνή πάθηση της ιεροκοκκυγικής χώρας που εκδηλώνεται υπό τη μορφή υποτροπιαζόντων φλεγμονών, αποστημάτων και δερματικών συριγγίων.

Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή. Έχουν αναπτυχθεί δύο θεωρίες: η συγγενής και η επίκτητη.

Σύμφωνα με τη συγγενή θεωρία, η νόσος σχετίζεται με διαταραχές κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη του δέρματος, τμήμα του οποίου παραμένει έγκλειστο.

Περισσότερο πιθανή πιστεύεται ότι είναι η επίκτητη θεωρία, κατά την οποία είτε οι τρίχες της περιοχής εισέρχονται στο δέρμα και προκαλούν φλεγμονή, είτε οι θύλακες των τριχών ρήγνυνται λόγω τριβής ή πίεσης, προκαλώντας φλεγμονή και εν συνεχεία ακολουθεί η είσοδος των τριχών.

Η νόσος είναι συχνότερη στους άνδρες (80%), σε σύγκριση με το γυναικείο φύλο. Εμφανίζεται συχνότερα από την εφηβεία μέχρι και την 3η δεκαετία της ζωής.

Αρχικά η κύστη κόκκυγος παρουσιάζει οξεία κλινική εικόνα, με έντονο πόνο, φλεγμονή και δημιουργία οζιδίων που αντιστοιχούν σε αποστηματικές κοιλότητες. Τελικά, δημιουργούνται ένα ή περισσότερα συρίγγια που περιέχουν τρίχες και εμφανίζουν μικρή ή άφθονη έκκριση οροπυώδους, δύσοσμου υγρού. Σε αυτή τη χρόνια φάση τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Οι υποτροπές της φλεγμονής είναι συχνές.

Κατά την κλινική εξέταση ελέγχεται η πορεία των συριγγίων, καθώς σε περίπτωση επικοινωνίας τους με το ορθό έντερο, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.

Η κύστη κόκκυγος αντιμετωπίζεται στην οξεία φάση με διάνοιξη και παροχέτευση των αποστημάτων. Στη χρόνια φάση η ριζική χειρουργική αφαίρεση με ιστολογική εξέταση, θεωρείται η θεραπεία εκλογής. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η σύγκλειση γίνεται με τοπική πλαστική.

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση, πραγματοποιείται στην περιοχή αποτρίχωση με Laser Alexandrite.

Η αποτρίχωση με laser δρα και προληπτικά, ιδιαίτερα στα άτομα με έντονη τριχοφυΐα στην ιεροκοκκυγική χώρα.