Επιδερμιδική Κύστη

Κύστη Αφαίρεση.

Πρόκειται για μια τεταμένη, ευκίνητη, πλήρη κερατίνης, υποδόρια κύστη, η οποία προέρχεται από κύτταρα της επιδερμίδας, συνήθως από την είσοδο ενός τριχικού θυλάκου. Οι επιδερμιδικές κύστεις αναπτύσσονται αυτόματα, συνήθως μετά την έναρξη της εφηβείας.

Συχνότερα εντοπίζονται στο πρόσωπο, την οπισθοωτιαία πτυχή, τον αυχένα και τον κορμό. Οι βλάβες συνήθως είναι μονήρεις, αν και σε μερικούς ασθενείς ανευρίσκονται πολλαπλές κύστεις.Μερικές φορές εμφανίζονται στις παλάμες και τα πέλματα μετά από τραυματισμό.

Οι επιδερμιδικές κύστεις αυξάνουν αργά μέχρι κάποιο μέγεθος και στη συνέχεια επιμένουν εφ’ όρου ζωής. Έχουν τοίχωμα λεπτό και ρήγνυνται εύκολα. Όταν ραγούν, προκαλείται τοπική φλεγμονή, η οποία συνήθως υποχωρεί και η κύστη υποτροπιάζει. Συχνά σχηματίζεται ουλώδης ιστός, ο οποίος δυσχεραίνει την αφαίρεση της κύστης.

Οι επιδερμιδικές κύστεις συστήνεται να αφαιρούνται χειρουργικά εξ ολοκλήρου μαζί με το τοίχωμά τους, για να αποφεύγονται οι προαναφερθείσες επιπλοκές και για αισθητικούς λόγους.

Τριχειληματική Κύστη

Πρόκειται για μια τεταμένη, ευκίνητη, πλήρη κερατίνης, υποδόρια κύστη, η οποία προέρχεται από τον έξω ή ινώδη θύλακο της τρίχας και συνήθως εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Οι βλάβες αναπτύσσονται σχεδόν πάντα μετά την εφηβεία και συνήθως είναι περισσότερες από μία.

Οι τριχειληματικές κύστεις αυξάνουν βραδέως μέχρι κάποιο μέγεθος και στη συνέχεια επιμένουν εφ’ όρου ζωής. Ρήγνυνται πιο δύσκολα από τις επιδερμιδικές κύστεις, πιθανώς γιατί διαθέτουν ισχυρότερα τοιχώματα. Η ρήξη τους συνήθως οφείλεται σε χτύπημα της κεφαλής και οδηγεί στην απελευθέρωση του περιεχομένου τους στους πέριξ ιστούς. Ακολουθεί έντονη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Με την υποχώρηση της φλεγμονής σχηματίζεται συχνά ουλώδης ιστός.

Οι μεγάλες κύστεις μπορούν να δημιουργούν αισθητικά προβλήματα στους ασθενείς και λόγω της τοπικής αλωπεκίας που μπορεί να προκαλέσουν, από την πίεση στο δέρμα.

Οι τριχειληματικές κύστεις συστήνεται να αφαιρούνται χειρουργικά ώστε να αποφεύγονται οι προαναφερθείσες επιπλοκές και για αισθητικούς λόγους. Όταν έχει εγκατασταθεί αλωπεκία πέριξ της κύστης, αυτή διορθώνεται ταυτόχρονα με την αφαίρεση της κύστης.

Γάγγλια

Γάγγλιο Αφαίρεση.

Είναι κυστικοί σχηματισμοί μαλακών μορίων κοντά στις αρθρώσεις και τις ινώδεις θήκες των τενόντων.

Τα γάγγλια των αρθρώσεων εντοπίζονται συχνότερα στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού, σε ποσοστό 50-70%. Λιγότερο συχνές εντοπίσεις είναι η παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, η έξω επιφάνεια του γόνατος και η ραχιαία επιφάνεια του ταρσού. Η συχνότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες (3:1). Τα γάγγλια αυτά μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία ή συμπτώματα πίεσης νεύρου ή να επηρεάζουν την ολίσθηση ενός τένοντα, με αποτέλεσμα περιορισμό της ενεργητικής κίνησης των δακτύλων.

Τα γάγγλια των τενόντων εντοπίζονται στη βάση της παλαμιαίας επιφάνειας των δακτύλων, το κύριο δε ενόχλημά τους είναι ο πόνος και η δυσκολία στις συλληπτικές κινήσεις.

Η χειρουργική θεραπεία των γαγγλίων γίνεται, παρά τις συχνές υποτροπές τους σε ποσοστά 15-40%, για να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα και για αισθητικούς λόγους.

Πριν & Μετά