Κηλίδες

Οι ηλιακές κηλίδες (γεροντικές κηλίδες ή age spots) είναι περιοχές του δέρματος με αυξημένη εναπόθεση μελανίνης. Έχουν χρώμα καφέ, γκρίζο ή μαύρο και εμφανίζονται κυρίως στις φωτοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο, το ντεκολτέ, η ράχη και η ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών. Αποτελούν ένδειξη πρόωρης γήρανσης.

Οι φακίδες είναι συχνότερες στην παιδική και την εφηβική ηλικία. Εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και είναι πιο έντονες και περισσότερες τους θερινούς μήνες. Είναι συχνότερες σε παιδιά με ανοιχτό χρώμα δέρματος και κόκκινα ή ξανθά μαλλιά.

Οι εφηλίδες είναι επίκτητες κηλίδες και εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και ύστερα από ηλιακά εγκαύματα. Μπορούν να εμφανιστούν στην πλάτη, τους ώμους και το στήθος.

Οι μελαγχρωματικές αυτές βλάβες αντιμετωπίζονται με Q-Switched Laser. Η ενέργεια του laser απορροφάται από τη μελανίνη, προκαλώντας το θρυμματισμό της και την περαιτέρω αποσύνθεσή της με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί.

Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική. Οι βλάβες τείνουν να ανταποκρίνονται γρήγορα και υποχωρούν μετά από 2 έως 3 συνεδρίες.

Ορισμένες βλάβες δεν εξαφανίζονται πλήρως, ωστόσο αποκτούν αισθητά πιο ανοικτό χρώμα μετά τη θεραπεία. Η ηλικία των ασθενών και ο τρόπος ζωής αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Η αντιμετώπιση αυτών των δερματικών βλαβών δεν αποκλείει την ανάπτυξη νέων αλλοιώσεων στο μέλλον.

Προστατεύοντας το δέρμα από τον ήλιο και χρησιμοποιώντας αντηλιακή προστασία καθημερινά, μειώνουμε αισθητά τον κίνδυνο δημιουργίας ηλιακών κηλίδων.