Γυναικομαστία

Με τον όρο γυναικομαστία ονομάζουμε την καλοήθη υπερπλασία του μαζικού αδένα στον άνδρα. Η πάθηση είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη, ενώ πιο σπάνια παρουσιάζεται στη μία μόνο πλευρά. Διακρίνεται από τη ψευδογυναικομαστία στην οποία υπάρχει συσσώρευση λίπους στην περιοχή, χωρίς διόγκωση του μαζικού αδένα.

Η γυναικομαστία συνοδεύεται συχνά από αύξηση του μεγέθους του συμπλέγματος θηλή-θηλαία άλως, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Συχνότερα είναι ιδιοπαθής, χωρίς δηλαδή παθολογικά αίτια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δευτεροπαθής και μπορεί να οφείλεται σε:

  • ορμονικές διαταραχές
  • λήψη φαρμάκων
  • παθήσεις νεφρών
  • παθήσεις ήπατος

Οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να διερευνώνται προεγχειρητικά.

Η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση ενός άνδρα και να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Λανθασμένα η κατάσταση αυτή συνδέεται με μείωση του ανδρισμού και της σεξουαλικής ικανότητας του ατόμου.

Η επέμβαση διόρθωσης της γυναικομαστίας πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1½ έως 2 ώρες. Κατά την επέμβαση συνδυάζεται λιποαναρρόφηση και υποδόρια εκτομή του σκληρού-ινώδους υπερτροφικού μαζικού αδένα. Όταν η θηλαία άλως είναι υπερμεγέθης, διορθώνεται στο φυσιολογικό της μέγεθος. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται διαμέσου μιας μικρής τομής στη θηλαία άλω.

Στις περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης, απαιτείται η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος. Για το σκοπό αυτό γίνονται μεγαλύτερες τομές στην περιοχή, για τη διόρθωση του προβλήματος.

Μετεγχειρητικά είναι απαραίτητη η χρήση συμπιεστικού ενδύματος για περίπου 1 μήνα. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 1 εβδομάδα.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας επαναφέρει την ομαλότητα του περιγράμματος του θώρακα και διορθώνει, όταν χρειάζεται, την εμφάνιση του συμπλέγματος θηλή-θηλαίας άλω. Η απαλλαγή από τα αρνητικά συναισθήματα, η αρρενωπότερη εμφάνιση, η βελτίωση της συνολικής εικόνας του ανδρικού σώματος αλλά και της ποιότητας ζωής, αναδεικνύουν την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας σε ιδιαίτερα δημοφιλή.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μόνιμα.

Συχνές Ερωτήσεις

Συνδέεται η γυναικομαστία με την παχυσαρκία;

Στην παχυσαρκία υπάρχει ψευδογυναικομαστία λόγω συσσώρευσης λίπους. Είναι κατάσταση η οποία δε θα πρέπει να συγχέεται με την πραγματική γυναικομαστία στην οποία υπάρχει αύξηση του μαζικού αδένα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ένα παχύσαρκο άτομο να εμφανίσει αληθή γυναικομαστία.

Πως αντιμετωπίζουμε τη γυναικομαστία που εμφανίζεται κατά την εφηβεία;

Πρόκειται για μια σχετικά συχνή κατάσταση που φαίνεται ότι οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές. Απαιτείται εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, εφησυχασμός των γονέων και υπομονή. Συνήθως η γυναικομαστία της εφηβείας είναι παροδική. Σε μικρό ποσοστό εφήβων όπου η κατάσταση επιμένει για περισσότερο από 1 χρόνο ή γιατί προκαλείται μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι χειρουργική.

Πότε η διόγκωση του μαστού ενδέχεται να “κρύβει” προβλήματα για την υγεία;

Η ξαφνική διόγκωση στον ένα ή και στους δύο μαστούς χρήζει άμεσης διερεύνησης για τον αποκλεισμό κακοήθειας.

Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες μετά από μια επέμβαση γυναικομαστίας;

Είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση. Εκτός από την κύρια αποστολή της, τη λύση του αισθητικού προβλήματος, λειτουργεί και προληπτικά καθώς πραγματοποιείται υποδόρια μαστεκτομή.

Ποιες είναι οι ορμονολογικές εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν προεγχειρητικά;

Σε συνεργασία με Ενδοκρινολόγο, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι:

  • θυρεοειδικές ορμόνες
  • τεστοστερόνη-οιστρογόνα
  • LH
  • FSH
  • προλακτίνη

Πώς σχετίζεται η ελαστικότητα του δέρματος με την επιτυχία της επέμβασης;

Η καλή ελαστικότητα του δέρματος είναι μια βασική παράμετρος για ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Σε άτομα με μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και μεγάλη χαλάρωση, είναι αναγκαία η αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος, ώστε να φτάσουμε να έχουμε έναν επίπεδο θώρακα.

Υπάρχει περίπτωση μετά την επέμβαση να χάσω την αισθητικότητα στο στήθος μου;

Είναι πιθανή η μείωση της αισθητικότητας στην περιοχή. Συνήθως είναι παροδική και επανέρχεται σταδιακά τους επόμενους μήνες.