Ανόρθωση Προσώπου – Face Lift

Η ανόρθωση προσώπου – lifting προσώπου (face lift ή ρυτιδοπλαστική προσώπου) είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση που “γυρίζει το χρόνο πίσω”.

Με το lifting προσώπου επανορθώνουμε τους ιστούς του προσώπου. Επανατοποθετούμε δηλαδή το δέρμα, τον υποδόριο ιστό και το επιπολής μυοαπονευρωτικό σύστημα (SMAS lift), στη φυσιολογική τους θέση. Η περίσσεια δέρματος αφαιρείται, η χαλάρωση διορθώνεται και οι ρυτίδες εξομαλύνονται, χωρίς να διαταράσσονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Το κλασικό αυτό lifting προσώπου συνδυάζεται σχεδόν πάντα με lifting λαιμού, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα χαλάρωσης στο λαιμό. Η βλεφαροπλαστική ολοκληρώνει την ανανέωση του προσώπου και μπορεί να γίνει είτε μαζί ή μεταγενέστερα. Στις περιπτώσεις συσσώρευσης λίπους στο προγούλι, πραγματοποιείται λιποαναρρόφηση.

Η ανόρθωση προσώπου μπορεί να συνδυαστεί με:

 • ανόρθωση των φρυδιών – κροταφικό lifting (lateral brow lift) – για τη βελτίωση της θέσης του έξω τμήματος των φρυδιών
 • ανόρθωση μετώπου – μετωπιαίο lifting (forehead lift) – για τη βελτίωση της θέσης ολόκληρου του φρυδιού και τη διόρθωση των ρυτίδων και της χαλάρωσης στο μεσόφρυο και το μέτωπο

Με το lifting προσώπου δεν διορθώνονται:

 • οι κάθετες περιστοματικές ρυτίδες του “καπνιστή”
 • οι υπο/υπερ-μελαγχρώσεις του δέρματος
 • η φωτογήρανση του δέρματος
 • οι δερματικές αλλοιώσεις

Η διόρθωση των ανωτέρω προβλημάτων πραγματοποιείται με συνδυασμό:

 • δερμοαπόξεσης
 • fractional laser
 • αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP
 • ετερόλογης μεσοθεραπείας
 • ενέσιμου υαλουρονικού
 • botox

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε lifting προσώπου είναι ηλικίας 50 έως 65 ετών. Ωστόσο, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία. Η τομή γίνεται γύρω από το αυτί και προς τα πίσω μέσα στα μαλλιά, τα οποία δεν τα κόβουμε.

Η παραμονή στην κλινική διαρκεί συνήθως 1 – 2 ημέρες. Μετά την επέμβαση παρουσιάζεται ήπιο οίδημα και εκχυμώσεις που απορροφώνται στις πρώτες δύο εβδομάδες. Αναμενόμενο είναι το μούδιασμα στα μάγουλα, που υποχωρεί σταδιακά.

Η επάνοδος στην εργασία γίνεται μετά από περίπου 1 εβδομάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα της επέμβασης είναι ορατά από νωρίς αλλά αναδεικνύονται πλήρως το πρώτο τρίμηνο.

Η ανόρθωση προσώπου είναι μια επέμβαση που όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, έχει άριστα αποτελέσματα.

Το κλασικό lifting προσώπου είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της προχωρημένης χαλάρωσης στο πρόσωπο και το λαιμό. Τα αποτελέσματα είναι μοναδικά και διαρκούν για 10 έως 15 χρόνια, ενώ στη συνέχεια, το πρόσωπο εξακολουθεί να δείχνει νεότερο σε σχέση με την πραγματική ηλικία.

Ανόρθωση έξω τμήματος φρυδιών – Κροταφικό Lifting

Η πτώση του έξω τμήματος των φρυδιών επέρχεται προγενέστερα του κεντρικού και έσω σκέλους, προσδίδοντας μια κουρασμένη και θλιμμένη έκφραση στο πρόσωπο. Η ανόρθωσή του, γνωστή και ως κροταφικό lifting ή lateral brow lift, είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση που διορθώνει την πτώση αυτή και βελτιώνει τη συνολική εικόνα στο άνω τριτημόριο του προσώπου.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Πραγματοποιείται με τομές που τοποθετούνται μέσα στα μαλλιά, τα οποία δεν κόβουμε. Χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός οπτικών ινών και συνδυασμός τεχνικών, για την εκτέλεση των απαιτούμενων παρεμβάσεων ανόρθωσης και στήριξης των ιστών, καθώς και αφαίρεσης της περίσσειας δέρματος.

Δεν είναι απαραίτητη η διανυκτέρευση στην κλινική. Τα ράμματα βρίσκονται μέσα στα μαλλιά και δεν είναι εμφανή. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από μερικές ημέρες.

Η ανόρθωση των φρυδιών είναι μια επέμβαση που:

 • ανανεώνει το άνω τριτημόριο του προσώπου
 • δίνει άριστα αποτελέσματα
 • συνδυάζεται με βλεφαροπλαστική για πιο ολοκληρωμένη ανανέωση της περιοφθάλμιας περιοχής
 • συχνά συνδυάζεται με ανόρθωση προσώπου

Ανόρθωση Μετώπου – Μετωπιαίο Lifting

Με την πάροδο του χρόνου, βαθύτερες ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπο, σε συνδυασμό με χαλάρωση του δέρματος και πτώση των φρυδιών. Για την αντιμετώπιση αυτών των αισθητικών αλλαγών, πραγματοποιείται η επέμβαση της ανόρθωσης του μετώπου ή μετωπιαίο lifting (forehead lift).

Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Πραγματοποιείται με τομές που τοποθετούνται  μέσα στα μαλλιά, τα οποία δεν κόβουμε. Η επιλογή της μεθόδου (κλασική ή ενδοσκοπική τεχνική) καθορίζεται από το είδος και το μέγεθος του προβλήματος.

Με την επέμβαση:

 • διορθώνονται οι ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια
 • γίνεται ανόρθωση και στήριξη των ανατομικών δομών
 • αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος

Τα ράμματα βρίσκονται μέσα στα μαλλιά και δεν είναι εμφανή. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από μερικές ημέρες.

Η ανόρθωση του μετώπου μπορεί να συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική ή/και ανόρθωση προσώπου.

Δείτε επίσης:
Βλεφαροπλαστική
Ανόρθωση Λαιμού