Σμηγματορροϊκές Υπερκερατώσεις

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι συνήθεις, καλοήθεις, επίμονες βλάβες τις επιδερμίδας, η κλινική εικόνα των οποίων ποικίλει. Η αιτιολογία τους παραμένει άγνωστη, ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, οι ιοί των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) και γενετικοί παράγοντες.

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις σπανίως εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 30 ετών. Προσβάλλονται εξίσου και τα δύο φύλα. Αναπτύσσονται συχνότερα στο πρόσωπο και το άνω τμήμα του κορμού αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στα άκρα. Ο αριθμός των βλαβών ποικίλει. Στα περισσότερα άτομα παρατηρούνται λιγότερες από 20 βλάβες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζονται πολυάριθμες βλάβες στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Οι βλάβες αυξάνουν σε αριθμό και μέγεθος με την πάροδο της ηλικίας. Ανάλογα με την εντόπιση, μπορεί να παρουσιάσουν εύκολα ερεθισμό, λόγω τριβής ή τραυματισμού.

Οι ασθενείς συχνά επιθυμούν την αφαίρεση των βλαβών για αισθητικούς λόγους. Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις ανταποκρίνονται άριστα στο laser CO2, που είναι και η θεραπεία εκλογής. Όταν όμως υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι η βλάβη μπορεί να είναι δυσπλαστικός σπίλος ή μελάνωμα, πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά και να σταλεί προς ιστολογική εξέταση.