Ρινοπλαστική

Η μύτη κατέχει κεντρική θέση στο πρόσωπο. Eίναι ανατομική δομή που προβάλει από το επίπεδο του προσώπου. Η ρινοπλαστική βελτιώνει το σχήμα και το μέγεθος της μύτης και την επαναφέρει σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Η ρινοπλαστική περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους παρεμβάσεις, που επιλέγονται ανάλογα το πρόβλημα και την επιθυμία της/του ασθενούς, όπως:

  • τη διόρθωση του μεγέθους της ρινός
  • την αφαίρεση του ύβου της (“καμπούρα”)
  • τη διόρθωση του μήκους και του πλάτους της
  • την ανόρθωση της κορυφής της
  • τη μείωση του εύρους των ρωθώνων

Σε περιπτώσεις δυσχέρειας της αναπνοής, λόγω σκολιωτικού διαφράγματος, παλαιών καταγμάτων ή υπερτροφίας των ρινικών κογχών, γίνεται επίσης διόρθωση των προβλημάτων αυτών (λειτουργική ρινοπλαστική).

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, γίνεται με τομές στο εσωτερικό της μύτης (κλειστή μέθοδος). Σε ειδικές περιπτώσεις επιλέγεται η ανοικτή μέθοδος, στην οποία υπάρχει επιπλέον μια μικρή τομή στη βάση της ρινός, ανάμεσα στους ρώθωνες. Μέσω αυτών των τομών και με τη χρήση ειδικών εργαλείων και οπτικών ινών, γίνονται οι απαραίτητες αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης ειδικά ταμπόν και εξωτερικά ένας νάρθηκας.

Η παραμονή στην κλινική διαρκεί 1 ημέρα. Τα ταμπόν αφαιρούνται σε 2 ημέρες και ο νάρθηκας σε 1 εβδομάδα. Το οίδημα και εκχυμώσεις υποχωρούν με την πάροδο των ημερών. Ψυχρά επιθέματα βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση της περιοχής. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από 8 έως 10 ημέρες. Η χρήση γυαλιών είναι δυνατή μετά από 3 έως 4 εβδομάδες. Το πρώιμα αποτελέσματα της επέμβασης είναι γενικά εμφανή μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, όμως διαμορφώνονται σταδιακά μετά από 3 μήνες έως και 1 χρόνο μετά την επέμβαση, οπότε το οίδημα έχει πλήρως απορροφηθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ρινοπλαστική συνδυάζεται με γενειοπλαστική (για την αύξηση ή τη μείωση του πηγουνιού). Ο συνδυασμός αυτών των επεμβάσεων ονομάζεται προφιλοπλαστική, γιατί αναδιαμορφώνει πλήρως το προφίλ του προσώπου.

Η ρινοπλαστική έχει άριστα αποτελέσματα, επαναφέροντας τη μύτη σε ισορροπία με τις υπόλοιπες ανατομικές δομές του προσώπου.

Δείτε επίσης: Γενειοπλαστική

Πριν & Μετά

Ρινοπλαστική
Ρινοπλαστική