Γέμισμα Ρυτίδων Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης της εξωκυττάριας δομής του δέρματός μας.

Είναι το βασικό συστατικό που προσδίδει στο δέρμα μας τη νεανική του εικόνα και τη σφριγηλότητά του, στις νεαρές ηλικίες. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την απαραίτητη ποσότητα νερού στους ιστούς.

Με την πάροδο του χρόνου, η περιεκτικότητα του δέρματος σε υαλουρονικό οξύ ελαττώνεται, το δέρμα αποκτά όψη ταλαιπωρημένη και γηρασμένη και εμφανίζονται λεπτές ή βαθύτερες ρυτίδες.

Το υαλουρονικό οξύ είναι πανομοιότυπο σε όλα τα είδη ζώων και τα μικρόβια. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτό, μπορούμε να παραγάγουμε υαλουρονικό οξύ με ζύμωση στρεπτοκόκκων των ιπποειδών. Το παραχθέν αυτό καθαρό υαλουρονικό οξύ, θα χανόταν μετά από μόλις λίγες ημέρες από το δέρμα μας, αν δεν ακολουθούσε η διαδικασία της διασταύρωσης των αλύσων γλυκοζαμινογλυκάνης. Η διασταύρωση αυτή σταθεροποιεί το υαλουρονικό οξύ έτσι ώστε να παραμένει στη θέση που τοποθετείται για διάστημα αρκετών μηνών. Ο βαθμός της διασταύρωσης είναι καθοριστικός για την τελική σύσταση του υαλουρονικού οξέος, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους τύπους υαλουρονικών για διαφορετικά ανατομικά επίπεδα έγχυσης. Η προαναφερθείσα διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του υαλουρονικού οξέος ονομάζεται NASHA (Non Animal Stabilized Hyaluronic Acid).

Το υαλουρονικό οξύ περιέχει ίχνη πρωτεΐνης η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια καθυστερημένη τοπική αντίδραση τύπου φλεγμονής ή κοκκιώματος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετά την περίοδο 1999-2000, βάσει ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία της επεξεργασίας τους, τα υαλουρονικά θεωρούνται πολύ ασφαλή υλικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το 2000 άρχισαν σταδιακά να παίρνουν έγκριση, από έναν από τους αυστηρότερους ελεγκτικούς οργανισμούς (U.S. FDA – United States Food and Drug Administration), για χρήση τους στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και την αποκατάσταση του όγκου του προσώπου.

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι η δεύτερη σε συχνότητα μη επεμβατική θεραπεία, μετά το Botox. Στην Αμερική το 2015 πραγματοποιήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια θεραπείες με υαλουρονικό οξύ.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για να διορθώσουμε διάφορα προβλήματα, όπως είναι:

 • τα υποπλαστικά-ατροφικά χείλη (βελτίωση του περιγράμματος ή/και βελτίωση του μεγέθους)
 • η πτώση των γωνιών του στόματος
 • οι κάθετες ρυτίδες του άνω χείλους
 • οι ρινοχειλικές αύλακες
 • οι ρυτίδες “πικρίας”
 • η οριζόντια πωγωνοχειλική αύλακα
 • οι ρυτίδες στο μεσόφρυο
 • οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο
 • σε λιποδυστροφία ή ατροφίες του προσώπου
 • η πτώση των φρυδιών
 • οι δακρυϊκές αύλακες κάτω από τα μάτια
 • το έλλειμμα όγκου στα ζυγωματικά
 • οι πιο λεπτές ρυτίδες και το αφυδατωμένο δέρμα
 • οι ατροφικές ουλές της ακμής
 • οι ατέλειες στην περιοχή της μύτης
 • οι ρυτίδες στο λαιμό και το μπούστο

Με τη θεραπεία με υαλουρονικό οι ρυτίδες και οι αύλακες εξομαλύνονται, το περίγραμμα του προσώπου τονίζεται και ο χαμένος όγκος αναπληρώνεται.

Επιπλέον, το ενέσιμο υαλουρονικό, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και προάγει τη σύνθεση υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό, δράση η οποία είναι αθροιστική.

Χρησιμοποιούμε περισσότερους τύπους υαλουρονικών, ανάλογα με τις ανάγκες της υπό θεραπεία περιοχής.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και οριστικοποιούνται στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Η διάρκεια του αποτελέσματος έχει διακύμανση από άτομο σε άτομο, ακόμα και στο ίδιο άτομο από περιοχή σε περιοχή, και είναι γενικά από 6 μήνες έως και πάνω από 2 χρόνια υπό συνθήκες.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι περιοχές με μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είναι τα χείλη και οι ρυτίδες γύρω από αυτά, παρουσιάζουν γρηγορότερη απορρόφηση του υαλουρονικού οξέος.

Αντίθετα, περιοχές με μικρότερη κινητικότητα όπως είναι το μεσόφρυο, διατηρούν το υαλουρονικό για μεγαλύτερα διαστήματα. Όταν έχει προηγηθεί Botox στην περιοχή αυτή, η απορρόφηση του υαλουρονικού καθυστερεί ακόμα περισσότερο.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα υαλουρονιδάσης στο δέρμα τους (ένα ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ) και φαίνεται ότι σε αυτούς η διάρκεια του αποτελέσματος είναι μικρότερη, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Το ενέσιμο υαλουρονικό είναι μια θεραπεία απόλυτα ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συχνές Ερωτήσεις

Πως δρα το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ ανήκει στην κατηγορία “volumateurs”. Δρα γεμίζοντας τις ρυτίδες και προσελκύοντας μόρια νερού. Καθώς με την πάροδο του χρόνου το υαλουρονικό αρχίζει να απορροφάται, όλο και περισσότερο νερό συγκεντρώνεται στην περιοχή και συνδέεται με το εναπομείναν υαλουρονικό, διατηρώντας το αποτέλεσμα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει κανείς θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Αν και η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται από τις ανάγκες του δέρματός μας και την ποιότητα των ιστών του προσώπου μας, η ηλικία των 25-30 θεωρείται ότι είναι μια καλή χρονική περίοδος για να ξεκινήσουμε το υαλουρονικό οξύ. Μη ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν προσέχουμε και διατηρούμε το δέρμα μας σε καλή κατάσταση από νωρίς, παρά όταν επιδιώκουμε να επανορθώσουμε ένα αρκετά ταλαιπωρημένο και γηρασμένο δέρμα.

Πως γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Αφού εξετάσουμε προσεκτικά την ανατομία του προσώπου σας και τις ιδιαιτερότητές της, προετοιμάζουμε το δέρμα και εγχύουμε το υαλουρονικό στο επιθυμητά ανατομικά επίπεδα. Η έγχυση γίνεται διαμέσου πολύ μικρής βελόνας για να ελαχιστοποιήσουμε την ενόχληση. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Πώς είναι το πρόσωπό μου αμέσως μετά τη θεραπεία;

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Πολύ μικρές κοκκινίλες μπορεί να υπάρχουν στα σημεία εισόδου της βελόνας. Αυτές υποχωρούν άμεσα και μπορούμε να κυκλοφορήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί προσωρινά μικρή εκχύμωση, η οποία καλύπτεται με make up.

Είναι δημοφιλής η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Είναι η δεύτερη συχνότερη μη επεμβατική θεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2015 στην Αμερική πραγματοποιήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια θεραπείες με υαλουρονικό οξύ.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια θεραπεία που χαρακτηρίζεται ως ‘’lunch break treatment’’, κοινώς, μετά την εφαρμογή της μπορούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας, χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημάδια της θεραπείας. Θα πρέπει όμως, για τις επόμενες 3-4 ημέρες, να αποφύγουμε το έντονο μασάζ στην περιοχή έγχυσης. Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να σταθεροποιηθεί το υαλουρονικό οξύ στη θέση του. Επίσης καλό είναι, το πρώτο 24ωρο, να αποφύγουμε την έντονη σωματική άσκηση.

Είναι η θεραπεία αυτή κατάλληλη για μένα;

Η θεραπεία με υαλουρονικό είναι κατάλληλη για γυναίκες και άνδρες που προβληματίζονται με τις ρυτίδες γύρω από τα χείλη, τις ρυτίδες στο μέτωπο καθώς και τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια και θέλουν να δείχνουν πιο νέοι και πιο ξεκούραστοι.

Φοβάμαι μήπως αλλάξει η έκφρασή μου ή παραμορφωθώ!

Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για κάτι τέτοιο. Ο Πλαστικός Χειρουργός, έχει άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου και την κατάλληλη εκπαίδευση.

Πως θα δείχνω μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Μετά τη θεραπεία δείχνουμε ανανεωμένοι, πιο ξεκούραστοι και με καλύτερη ποιότητα δέρματος.

Υπάρχει πρόληψη των ρυτίδων με το υαλουρονικό;

Φυσικά! Το υαλουρονικό λειτουργεί ως δομικό συστατικό στηρικτικά στο δέρμα μας. Δημιουργεί ένα περιβάλλον προστατευτικό για τη διατήρηση της δομής του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών.

Με ποια άλλη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί;

Το υαλουρονικό μπορεί να συνδυαστεί με ένα μεγάλο αριθμό θεραπειών, όπως η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι, οι μεσοθεραπεία, το Botox, η αυτόλογη θεραπεία PRP, τα νήματα αλλά και να συμπληρώσει το αποτέλεσμα μιας βλεφαροπλαστικής ή ενός lifting προσώπου.

Μπορεί το υαλουρονικό οξύ να αντικαταστήσει τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις;

Το υαλουρονικό δρα διαφορετικά και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, οι αισθητικές επεμβάσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το υαλουρονικό, ωστόσο μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του υαλουρονικού που απαιτείται.

Είναι ασφαλής η θεραπεία με υαλουρονικό;

Η θεραπεία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ρυτίδων σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές μελέτες, που αποδεικνύουν την ασφάλεια αυτής της θεραπείας.

Πόσο “κρατάει” το υαλουρονικό;

Η διάρκεια του αποτελέσματος έχει διακύμανση από άτομο σε άτομο, ακόμα και στο ίδιο άτομο από περιοχή σε περιοχή, και είναι γενικά από 6 μήνες έως και πάνω από 2 χρόνια υπό συνθήκες. Σημαντικός παράγοντας εκτός των άλλων, είναι και η ποιότητα του υλικού.

Τι γίνεται μετά από συνεχόμενες θεραπείες με υαλουρονικό;

Φαίνεται ότι η τακτική θεραπεία αυξάνει τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα ή επιπλοκές μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Γενικά μικρές κοκκινίλες, οιδήματα ή εγχυμώσεις μπορεί να εμφανιστούν. Ειδικότερα προβλήματα αποτελούν οι ασυμμετρίες, τα εξογκώματα, η αναζωπύρωση του επιχείλιου έρπη, η νέκρωση του δέρματος, η υπερτροφική ουλή στα σημεία εισόδου της βελόνας, τα κοκκιώματα και η καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας. Έχουν περιγραφεί στη βιβλιογραφία ακόμη και μεμονωμένα περιστατικά διαταραχής της όρασης (τo 2012, ο Lazzeri et al. σε ένα άρθρο ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, περιέγραψε τρία περιστατικά διαταραχής της όρασης μετά από έγχυση υαλουρονικού οξέος). Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιπλοκές αυτές είναι γενικά σπάνιες και θα πρέπει να εμπιστευόμαστε εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, που έχει άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου και την κατάλληλη εκπαίδευση.

Σε τι διαφέρουν τα υαλουρονικά από το Botox;

Τα υαλουρονικά γεμίζουν τις ρυτίδες και επαναφέρουν το χαμένο όγκο. Δεν έχουν καμία δράση στους υποκείμενους μυς. Το Botox αντιμετωπίζει τις ρυτίδες χαλαρώνοντας τους υποκείμενους μυς. Πολύ συχνά οι δύο αυτές θεραπείες συνδυάζονται.

Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω θεραπεία με υαλουρονικό;

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για την ασφάλεια της θεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις, Συνεπώς, δε θα πρέπει να γίνεται θεραπεία με υαλουρονικό οξύ σε εγκυμονούσες, ούτε σε θηλάζουσες μητέρες.

Έχω “βγάλει” κατά καιρούς επιχείλιο έρπη. Μπορώ να κάνω υαλουρονικό;

Η θεραπεία με υαλουρονικό είναι δυνατή σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα, αν και μικρή, αναζωπύρωσης της ερπητικής λοίμωξης μετά από οποιαδήποτε ενέσιμη ή laser θεραπεία στην περιστοματική περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η προφυλακτική λήψη αντιϊικού φαρμάκου (Valtrex).

Πριν & Μετά