Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Πρόκειται για επέμβαση που εξαλείφει την κουρασμένη και καταβεβλημένη έκφραση των ματιών.

Επαναφέρει μια πιο νεανική και λαμπερή εικόνα του προσώπου.

Άνω Βλεφαροπλαστική

Αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και το πλεονάζον λίπος από το άνω βλέφαρο. Η τομή βρίσκεται στην πτυχή του βλεφάρου και είναι αδιόρατη όταν το βλέφαρο είναι ανοικτό και ελάχιστα ορατή με το βλέφαρο κλειστό.

Κάτω Βλεφαροπλαστική

Αφαιρούνται οι ‘‘σακούλες’’ και η περίσσεια του δέρματος από το κάτω βλέφαρο. Η τομή βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και είναι δυσδιάκριτη.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα για τα άνω βλέφαρα ή 2 ώρες για τα 4 βλέφαρα. Μετά την επέμβαση ψυχρές κομπρέσες βοηθούν στην ταχύτερη υποχώρηση του οιδήματος και γίνεται χρήση οφθαλμικών κολυρίων. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες.

Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 3-4 ημέρες ενώ η επιστροφή στην εργασία είναι δυνατή μετά από 1-2 ημέρες. Απαραίτητη είναι η χρήση γυαλιών ηλίου για προστασία.

Η επούλωση στην περιοχή είναι πολύ καλή και οι ουλές κατά κανόνα εξαφανίζονται σε 3-4 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις I

Πονάει η επέμβαση?

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής δεν προκαλεί πόνο ούτε κατά τη διάρκειά της, ούτε μετά.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται;

Δίνουμε λύση:

 • στην κουρασμένη και ταλαιπωρημένη έκφραση των ματιών
 • στη δυσκολία τοποθέτησης μακιγιάζ στα άνω βλέφαρα
 • στο μειωμένο εύρος όρασης, όταν υπάρχει μεγάλη περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα (“καπάκια”)
 • στις σακούλες των κάτω βλεφάρων

Ποια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τη βλεφαροπλαστική;

 • Οι ρυτίδες που δημιουργούνται στο “πόδι της χήνας” κατά την έκφραση. Η επέμβαση αφαιρεί την περίσσεια δέρματος στο σημείο αυτό. Όμως, η φυσιολογική σύσπαση των μυών που δημιουργεί τις ρυτίδες αυτές, δεν αλλάζει. Λύση για αυτές είναι το Botox και συμπληρωματικά το υαλουρονικό οξύ, τα νήματα PDO, η αυτόλογη μεσοθεραπεία πλάσματος – PRP, το fractional laser και η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι.
 • Το σκούρο χρώμα του δέρματος – υπερμελάγχρωση στα κάτω βλέφαρα.
 • Η πτώση των φρυδιών και επομένως δεν αναζητάμε βλεφαροπλαστική για ανόρθωση φρυδιών που έχουν χαλαρώσει. Στην περίπτωση αυτή είναι ενδεδειγμένη η επέμβαση ανόρθωσης των φρυδιών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της βλεφαροπλαστικής;

 • άμεσο αποτέλεσμα σε μία “συνεδρία”
 • ρυθμίζετε τις κοινωνικές και επαγγελματικές σας υποχρεώσεις μία φορά
 • αντιμετωπίζει την πτώση του λίπους που προκαλεί διόγκωση στην έσω πλευρά του άνω βλεφάρου και “σακούλες” στα κάτω βλέφαρα, προβλήματα που δεν τα διαχειρίζονται οι μη επεμβατικές μέθοδοι
 • το κόστος και ο χρόνος αποθεραπείας είναι συνολικά μικρότερα, σε σύγκριση με λιγότερο επεμβατικές τεχνικές που χρειάζονται αρκετές επισκέψεις

Συχνές Ερωτήσεις II

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής;

Για όλες τις επεμβάσεις στην Πλαστική Χειρουργική, η κατάλληλη ηλικία είναι αυτή στην οποία έχει εγκατασταθεί το πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικότερες μεθόδους. Στα βλέφαρα, για τις περισσότερες περιπτώσεις, η ηλικία αυτή είναι μετά τα 45 έως 50, ενώ σε λίγες περιπτώσεις η ανάγκη διόρθωσης εμφανίζεται νωρίτερα.

Πως θα είναι τα μάτια τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση;

Υπάρχει οίδημα και ερυθρότητα στα βλέφαρα. Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε “βαριά” τα βλέφαρα και μπορεί να παραμένουν ελάχιστα ανοικτά τις πρώτες ημέρες, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο λόγω του οιδήματος. Επίσης, μπορεί να δακρύζει κάποιο μάτι ή και τα δύο, το οποίο είναι παροδικό.

Φοβάμαι ότι θα αλλάξει το σχήμα των ματιών μου!

Δεν έχουμε κανένα λόγο να επηρεάσουμε το σχήμα των ματιών σας. Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε τη χαλάρωση που υπάρχει στο δέρμα και το λίπος. Η ανατομία των ματιών σας δε θα διαταραχτεί.

Τι είναι το εκτρόπιο μετά από βλεφαροπλαστική;

Πρόκειται για πρόβλημα που προκύπτει συνήθως μετά από κάτω βλεφαροπλαστική. Τα περιστατικά που έχουν χειρουργηθεί αλλού και έρχονται σε εμάς με εκτρόπιο, μπορούμε και αυτά να τα αντιμετωπίσουμε.

Θα μείνουν σημάδια;

Στα βλέφαρα η επούλωση είναι ίσως η καλύτερη από οπουδήποτε αλλού στο σώμα μας. Το δέρμα είναι πολύ λεπτό και αυτό ευνοεί την ελαχιστοποίηση της ουλής. Η ουλή στο άνω βλέφαρο βρίσκεται στην πτυχή του βλεφάρου και είναι αδιόρατη όταν το βλέφαρο είναι ανοικτό και ελάχιστα ορατή με το βλέφαρο κλειστό. Στο κάτω βλέφαρο η ουλή εντοπίζεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και είναι δυσδιάκριτη. Συνήθως τα σημάδια μετά από βλεφαροπλαστική “εξαφανίζονται” σε 3-4 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις III

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής;

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής διαρκούν για πολλά χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μία φορά βλεφαροπλαστική. Πάντως αν χρειαστεί, μπορεί να γίνουν μικρές διορθώσεις μετά από 10 -15 χρόνια.

Μπορώ να οδηγήσω μετά τη βλεφαροπλαστική;

Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 3-4 ημέρες.

Πότε θα μπορώ να μακιγιαριστώ;

Μακιγιάζ μπορεί να τοποθετηθεί μετά την αφαίρεση των ραμμάτων. Ωστόσο, για το πρώτο διάστημα, η αφαίρεση του μακιγιάζ θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, με ήπιες κινήσεις.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω φακούς επαφής μετά την επέμβαση;

Κατά κανόνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής μετά την 1η εβδομάδα, εφόσον δεν ενοχλούν. Προσοχή και εδώ χρειάζεται κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεσή τους, να μην τραβάτε πολύ το δέρμα των βλεφάρων.

Μετά τη βλεφαροπλαστική:

 • σωματική άσκηση μετά από 1 εβδομάδα
 • μακιγιάζ μετά την αφαίρεση των ραμμάτων
 • χρήση φακών επαφής μετά από 1 εβδομάδα για να μην ερεθιστεί η περιοχή
 • αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και χρήση γυαλιών ηλίου
 • κρύες κομπρέσες για τη βελτίωση της επούλωσης

Δείτε επίσης:
Ανόρθωση Προσώπου – Φρυδιών
Ανόρθωση Λαιμού
Mini Lift
Botox
Υαλουρονικό Οξύ
Fractional Laser
Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Πλάσματος PRP
Μικροδερμοαπόξεση με Διαμάντι

Πριν & Μετά

βλεφαροπλαστική
βλεφαροπλαστική
βλεφαροπλαστική