Αποτρίχωση – Laser Αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση Laser Alexandrite. Για πολλά χρόνια η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αποτελούσε μέγιστο αισθητικό πρόβλημα. Μέθοδοι αποτρίχωσης με προσωρινά αποτελέσματα, όπως η αποτρίχωση με αποτριχωτικές ταινίες, ξυραφάκι, κερί και αποτριχωτικές κρέμες, πολύ συχνά προκαλούν ερεθισμούς, θυλακίτιδα, τοπική φλεγμονή, επιδείνωση της υπάρχουσας τριχοφυΐας, δημιουργία ή επιδείνωση ευρυαγγειών, χαλάρωση του δέρματος, εκχυμώσεις και χρωματικές διαταραχές (υποχρωμίες ή μελαγχρώσεις).

Σήμερα, η αποτρίχωση με laser alexandrite 755nm τελευταίας γενιάς, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, είτε αυτή γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους, είτε για ιατρικούς.

Πρόκειται για μια απλή, εύκολη και κυρίως ασφαλή μέθοδο. Η δέσμη φωτός του laser απορροφάται αποκλειστικά από τη μελανίνη της τρίχας, οπότε όλη η ενέργεια επικεντρώνεται στο θύλακα της τρίχας και τον καταστρέφει, χωρίς να επιδρά βλαπτικά οπουδήποτε αλλού.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μια εξειδικευμένη, ενσωματωμένη στο laser, συσκευή ψυχρού αέρα ψύχει την περιοχή, δρώντας ως αναισθητικό, προσφέροντας προστασία του δέρματος και δίνοντας τη δυνατότητα εφαρμογής των κατάλληλων ποσών ενέργειας για μια αποτελεσματική θεραπεία.

Η laser αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί όπου υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα όπως το πρόσωπο, οι μασχάλες, το μπικίνι, οι μηροί, οι κνήμες, το στήθος, η μέση, η κοιλιά και οι γλουτοί.

Η λύση της αποτρίχωσης με laser alexandrite, δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες, ιδιαίτερα για περιοχές όπως η πλάτη, ο θώρακας και οι μασχάλες.

Αντενδείξεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι ένας ήπιος τοπικός ερεθισμός που υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες, η υποχρωμία ή η υπερμελάγχρωση, που υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου με ή χωρίς τη βοήθεια καταπραϋντικών κρεμών και αντηλιακή προστασία της περιοχής.

Τα αποτελέσματα με laser αποτρίχωση φαίνονται από τις πρώτες εφαρμογές και είναι μόνιμα καθώς η καταστροφή των θυλάκων είναι μη αναστρέψιμη. Μετά από κάθε συνεδρία, οι τρίχες γίνονται προοδευτικά πιο λίγες, πιο λεπτές και πιο αραιές και τελικά ατροφούν και εξαφανίζονται. Χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ολοκλήρωση της θεραπείας, καθώς οι τρίχες μιας περιοχής δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση ανάπτυξης.

Ο αριθμός των θεραπειών που θα χρειαστούν, σχετίζονται με το φύλο, την ηλικία, το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας, την περιοχή του σώματος, το ορμονικό προφίλ και το σύστημα laser. Στην εφηβεία η τριχοφυΐα είναι επίμονη. Το πρόσωπο, οι θηλές και η γραμμή της κοιλιάς χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες, διότι πρόκειται για ορμονοεξαρτώμενες περιοχές. Συνήθως, οι συνεδρίες που απαιτούνται για ένα καλό αποτέλεσμα είναι 6 έως 8 για το σώμα και 8 έως 12 για το πρόσωπο, με μεσοδιάστημα 4 έως 5 εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Συνιστάται η εφαρμογή 1 έως 2 αναμνηστικών συνεδριών ανά έτος για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Πριν τη θεραπεία laser αποτρίχωσης:

 • αφήστε τις τρίχες στην περιοχή να μεγαλώσουν λίγο (1 έως 2 mm) ώστε να είναι ελαφρά ορατές
 • το πρόσωπο πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς ίχνη make up
 • αποφύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο
 • μη χρησιμοποιείτε ερεθιστικές κρέμες ή άλλες επεμβατικές μεθόδους, όπως peeling
 • μη χρησιμοποιείτε προϊόντα μαυρίσματος

Μετά τη θεραπεία laser αποτρίχωσης:

 • υπάρχει ήπια ερυθρότητα που υποχωρεί σε μερικά λεπτά έως μερικές ώρες
 • τοποθετήστε την κρέμα που σας έχουμε υποδείξει
 • μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα μακιγιάζ μόλις υποχωρήσει η ερυθρότητα
 • αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για 48 ώρες
 • είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας
 • δεν επιτρέπονται οι ερεθιστικές κρέμες και άλλες επεμβατικές μέθοδοι

Η αποτρίχωση με laser alexandrite κάνει το όνειρό σας πραγματικότητα! Φανταστείτε πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή σας χωρίς την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Ξεχάστε πια το κερί, το ξυράφι, τις αποτριχωτικές κρέμες και μηχανές.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είδη laser αποτρίχωσης υπάρχουν;

 • το laser αποτρίχωσης Alexandrite (αλεξανδρίτη) που εκπέμπει στα 755 nm και είναι το αποτελεσματικότερο
 • το laser αποτρίχωσης Diode (διοδικό) που εκπέμπει στα 805 nm, αλλά στοχεύει σε πιο καστανές τρίχες σε σχέση με τον αλεξανδρίτη
 • το laser αποτρίχωσης ND-YAG στα 1064 nm το οποίο χρησιμοποιείται και για αγγειακές βλάβες και εφαρμόζεται κυρίως σε φωτότυπους IV και V, ενώ δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από το laser αλεξανδρίτη στη λευκή φυλή

Το IPL-φωτόλυση δεν είναι laser, τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία σχέση με την αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη και ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να συγχέονται.

Πότε πρέπει να γίνεται laser αποτρίχωση;

Η laser αποτρίχωση γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που επιβάλλουν τη laser αποτρίχωση.

Συχνά μετά από ξύρισμα, κερί ή αποτριχωτικές μηχανές δημιουργείται θυλακίτιδα (σπυράκια). Στην περίπτωση αυτή η laser αποτρίχωση είναι επιβεβλημένη για να μη μείνουν μόνιμα σημάδια στις περιοχές αυτές.

Επίσης σε περιπτώσεις ευρυαγγειών στα κάτω άκρα ή ερεθισμών μετά από κερί ή αποτριχωτικές κρέμες, η laser αποτρίχωση είναι η μόνη λύση.

Σε υπερτρίχωση ή δασυτριχισμό λόγω ορμονικών διαταραχών, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μόνιμα αποτελέσματα.

Άλλοι λόγοι που επιβάλλουν τη laser αποτρίχωση είναι οι ερεθισμοί και οι δερματίτιδες που οφείλονται στο κερί και τις αποτριχωτικές κρέμες. Αποτρίχωση με laser πρέπει επίσης να γίνεται όταν οι τρίχες, μετά από άλλες μεθόδους, εισχωρούν μέσα στο δέρμα και προκαλούν σημάδια, κυρίως στα κάτω άκρα.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων η laser αποτρίχωση είναι η μόνη σωστή μέθοδος αποτρίχωσης, προκειμένου να μην πολλαπλασιαστούν και επεκταθούν οι βλάβες αυτές.

Ασθενείς που έχουν ιστορικό κύστης κόκκυγα, θα πρέπει να προβαίνουν απαραιτήτως σε laser αποτρίχωση, δεδομένου ότι η νόσος αυτή οφείλεται στην παγίδευση τριχών στην μεσογλουτιαία χώρα.

Laser αποτρίχωση, λοιπόν, θα πρέπει να γίνεται όταν επιθυμείται μόνιμο και οριστικό τέλος στην ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Laser Αποτρίχωσης;

Η laser αποτρίχωση υπερτερεί των άλλων μεθόδων, καθώς είναι η μόνη επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος απαλλαγής της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το ξυράφι και το κερί προκαλούν συχνά ερεθισμούς, θυλακίτιδα, αύξηση της τριχοφυΐας, επιδείνωση ευρυαγγειών, χαλάρωση δέρματος, κάτι που δεν ισχύει στην laser αποτρίχωση.

Οι αποτριχωτικές κρέμες προκαλούν δερματίτιδες και δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τη laser αποτρίχωση.

Το παλμικό φως ή IPL ή φωτόλυση κακώς αναφέρεται από μερικούς παραπλανητικά ως “laser αποτρίχωση”, καθώς καμία σχέση δεν έχει με την ιατρική εφαρμογή και το αποτέλεσμα της πραγματικής laser αποτρίχωσης.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις και οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Ουσιαστικές αντενδείξεις δεν υπάρχουν για τη laser αποτρίχωση. Η φωτοδερματίτιδα και η φωτοευαισθησία είναι σχετικές αντενδείξεις για laser αποτρίχωση, καθώς και η λήψη φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων. Παλαιότερα είχε υπερτονιστεί η πιθανή έξαρση ψωρίασης και λεύκης μετά από laser αποτρίχωση λόγω του φαινομένου Koebner.

Σήμερα γίνεται laser αποτρίχωση με τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες σε σταθερές μορφές ψωρίασης και λεύκης. Σχετική αντένδειξη είναι η κύηση και η γαλουχία, ενώ πλέον οι περισσότεροι γυναικολόγοι επιτρέπουν την laser αποτρίχωση σε κύηση και θηλασμό, καθώς δεν επιφέρει κινδύνους για το έμβρυο και το νεογνό.

Ανεπιθύμητες ενέργειες προκύπτουν από τη laser αποτρίχωση όταν δεν τηρούνται οι οδηγίες από τον ασθενή ή όταν ο χειρισμός δε γίνεται από γιατρό ή υπό την επίβλεψή του. Παροδικό ερύθημα και περιθυλακικό οίδημα εμφανίζεται συχνά μετά από laser αποτρίχωση, που υποχωρούν όμως μετά από λίγες ώρες και δε θα πρέπει να θεωρούνται επιπλοκές.

Το laser αποτρίχωσης δεν έχει καμία επίδραση σε δομές του δέρματος που δεν έχουν μελανίνη, όπως οι λεμφαδένες και ο μαζικός αδένας (μαστός).

Πού εφαρμόζεται η Laser Αποτρίχωση;

Η laser αποτρίχωση εφαρμόζεται σε κάθε περιοχή που υπάρχει τριχοφυΐα όπως:

 • στο πρόσωπο (άνω χείλος, παρειές, πηγούνι, ζυγωματικά, φαβορίτες, φρύδια)
 • στα χέρια (βραχίονες, αντιβράχια)
 • στις μασχάλες
 • στο μπικίνι
 • στα πόδια (κνήμες, μηροί)
 • σε άλλες περιοχές όπως στο στήθος, τη μέση, την κοιλιά, τους γλουτούς κλπ

Ποια είναι τα αποτελέσματα της laser αποτρίχωσης;

Τα αποτελέσματα της laser αποτρίχωσης είναι μόνιμα και εντυπωσιακά. Η laser αποτρίχωση οδηγεί από την πρώτη κιόλας συνεδρία σε μείωση της τριχοφυΐας, ενώ οι τρίχες γίνονται πιο απαλές, ανοιχτόχρωμες και μαλακές.

Τα αποτελέσματα της laser αποτρίχωσης εξαρτώνται:

 • από το είδος του laser αποτρίχωσης που χρησιμοποιείται (το laser Αλεξανδρίτη έχει τα καλύτερα αποτελέσματα)
 • το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας
 • το χρώμα του δέρματος
 • την ενέργεια και τη διάρκεια του παλμού που εφαρμόζεται
 • και κυρίως από την εμπειρία, ικανότητα και σχολαστικότητα του χειριστή

Επίσης, το αποτέλεσμα της laser αποτρίχωσης εξαρτάται από την περιοχή που εφαρμόζεται το laser, καθώς και από την ύπαρξη ή όχι ορμονικών διαταραχών στον ασθενή. Οι περιοχές με τα καλύτερα αποτελέσματα laser αποτρίχωσης είναι το μπικίνι, οι μασχάλες και τα πόδια, ενώ το πρόσωπο μπορεί να επιμείνει λίγο περισσότερο. Το αποτέλεσμα της οριστικής laser αποτρίχωσης έρχεται γρηγορότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες λόγω μικρότερης ποσότητας κυκλοφορούντων ανδρογόνων στο αίμα.